Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno żytni na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 60 dkg
mąka żytnia typ 720 40 dkg
siemię lniane 1/4 szklanki
pestki dyni 1/4 szklanki
słonecznik łuskany 1/4 szklanki
sól 1,5 łyżeczki
woda 2 i 1/4 szklanki
zakwas

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno żytni na zakwasie

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki
Krok 1 - Chleb pszenno żytni na zakwasie foto
2
Wszystkie składniki suche włożyć do miski i wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenno żytni na zakwasie foto
3
Dodać wodę, gotowy zakwas i wyrobić ciasto .Odstawić na 1,5 -2 godzin.
Krok 3 - Chleb pszenno żytni na zakwasie foto
4
Po dwóch godzinach włożyć do foremki i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb pszenno żytni na zakwasie foto
5
Piec w 180 stopni 1 godz. 15 min,
Krok 5 - Chleb pszenno żytni na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 31.07.2015 10:21
smaczny chlebek
Aannkaa82 31.07.2015 09:13
Nie ma to jak domowy chlebek
ilka01 31.07.2015 07:55
pychota :)
Wafelek2601 31.07.2015 07:47
smaczny jest taki domowy chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak