Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chiński z grzybami mun

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 1 podwójne
cebula 3
papryka czerwona 1
grzyby mun 30 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżeczka
Kwas cytrynowy Prymat szczypta
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka pszenna 1 płaska łyżka
woda 1/4 szklanki
ryż
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chiński z grzybami mun

Zaczynamy od ugotowania ryżu według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z odrobiną soli na oleju. Mięso w paski i dodajemy do cebuli. Gdy się posmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i grzyby mun, przykrywamy i dusimy aż grzyby i papryka zmiękną. Następnie dodajemy do smaku pieprzu i paprykę ostrą, mieszamy.
Zagęszczamy mąką, mieszamy i podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy cukier i kwasek cytrynowy aby dodać słodko-kwaśnego smaku. Jeszcze trochę dusimy aby smaki się scaliły.
Ugotowany ryż wykładamy na talerz, około pół torebki i na to kładziemy sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 01.08.2015 11:36
Moje smaki :)
Bernadeta1 31.07.2015 20:27
smaczny obiadek
Catti 31.07.2015 19:40
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak