Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami
Kroki postępowania
Do masła z mąką dodajemy zimną (lodowatą)wodę i szybko zagniatamy.
Formujemy na kształt prostokąta.
Ciasto dzielimy na 4 części i wkładamy na chwilę do lodówki.
* Jeśli nie mamy możliwości upiec na raz dwóch ciast to można składniki pianki podzieić na pół i zrobić dwa razy. Jeżeli przygotowujemy na raz to pianke trzymamy w lodówce.
Całość pieczemy ok 20 min w temp. 160 st (ciasto powinno się zarumienić)
W ten sam sposób pieczemy drugi blat z pozostałego ciasta, pianki i wiśni.
Ostudzony budyń miksujemy z masłem.
*Do masy możemy dodac odrobine soku z wiśni aby wzmocnić smak ciasta
Całość wkładamy do lodówki na min 2 godziny.
Najlepsze następnego dnia.