Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z zasmażką
Gdy zacznie się gotować szumujemy i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę z czego marchew kroimy w plasterki. Gotujemy około pół godziny, w tym czasie podsmażamy cebulkę ( w całości na patelni lub palniku) i dokładamy do zupy.
Buraki obieramy i kroimy na kwadraciki lub drobne plastry, dokładamy do zupy i musimy gotować aż oddadzą kolor, najlepiej około godziny. W tym czasie wyjmujemy korpus z zupy aby nam się nie rozgotował i nie rozpadł. Dodajemy także ocet, kwasek cytrynowy i cukier. Dodajemy pieprz i sól.
W między czasie próbujemy zupę i można dosolić, lub dodać więcej octu lub cukru według upodobań.
Na koniec robimy zasmażkę, roztapiamy na małej patelni masło, gdy zacznie wrzeć dosypujemy mąkę i mieszamy energicznie aż się złączą w jednolitą masę, dodajemy ją do zupy, dzięki zasmażce barszcz nabierze tęgości i nie będziemy musieli dodawać zaprawki (zawiesiny mąki).
Pogotujmy jeszcze kilka minut po czym przelewamy na talerze z ugotowanymi gorącymi ziemniakami. Posypujemy koperkiem i smacznego:)