Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 50 dag
cebulka 1
margaryna 1 łyżka
przyprawa do dań po bolońsku
ser żółty kawałek

ciasto naleśnikowe

jajko 2
mleko 2% 1,5 szklanki
woda gazowana 1,5 szklanki
sól szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka pszenna

sos beszamelowy

mleko 2% 1 szklanka
mąka pszenna 2 płaskie łyżki
margaryna 30 dag
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki po bolońsku pod beszamelem

1.Mięso zmielić. Na oleju przysmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy się zrumieni- dodać mięso i smażyć około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie rozrobić w szklance zimnej wody zawartość przyprawy bolońskiej i wlać do mięsa. Wymieszać i smażyć razem około 5 minut. Mięso ostudzić.
2.Naleśniki usmażyć z podanych składników i przestudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Naleśniki smarować sosem mięsnym, zwijać w rulony i układać w naczyniu do zapiekania. Następnie przygotować sos beszamelowy.
3.Sos: masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko , cały czas mieszając, aż do czasu zgęstnienia sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
4.Przygotowane wcześniej napełnione mięsem naleśniki polać obficie sosem beszamelowym. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Następnie posypać startym żółtym serem i piec jeszcze około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 20.08.2015 09:34
jakie dobre, sama bym zjadła
ben-ka 20.08.2015 08:38
Chętnie bym spróbowała.
Łukasz15 19.08.2015 22:18
Pyszny obiad
as28 19.08.2015 21:33
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak