Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sezamie z fasolką szparagową

5.0
(71)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Co powiesz na wiosenny obiad - kurczak w sezamie z fasolką szparagową? Świetne połączenie fasolki szparagowej i sezamu oraz delikatne mięso kurczaka. Potrawkę podaj z ryżem lub kaszą bulgur. Smacznego!

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki
fasolka szparagowa 300 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Sól himalajska Prymat w młynku 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
sezam 2 czubate łyżki
sos sojowy 1 łyżka
olej 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
bulion drobiowy 500 mililitrów
szczypiorek posiekany 3 łyżki

Porada

Podawać z ryżem lub kaszą bulgur.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sezamie z fasolką szparagową

Kurczak w sezamie z fasolką szparagową to jest szybki, sezonowy obiad, który zrobisz w 30 minut. Potrawka z kurczaka to danie dla małych i dużych. W tym przepisie możesz wykorzystać sezonowe warzywa - fasolkę szparagową i połączyć ją z kurczakiem i ryżem, doprawiając sezamem.

1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Umieścić w misce i doprawić solą himalajską, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać. Posypać sezamek i zasypać mąką ziemniaczaną. Ponownie wymieszać i odstawić.

2.Fasolkę wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować od. 5-8 min. Następnie przecedzić i zalać zimną wodą. Wok rozgrzać. Wlać olej i wrzucić fasolkę. Tak podsmażyć, aż fasolka lekko się zarumieni.

3. Do fasolki dodać mięso. Wymieszać i wlać bulion, energicznie mieszając. Gotować do 10 min., aż kurczak zmięknie. Na koniec potrawkę posypać posiekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Polecam 03.10.2023 14:34
Ja również zrobiłam to danie. Smaczne, wchodzi do kanonu dań. Należy pamiętać, że nie będzie to danie w stylu "chińskim" jak to u nas się zwykle określa dania w sosie sojowym. Jest to inna propozycja, CYNA określiła ją rosołową. Coś w tym jest, natomiast nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że mięso jest niedoprawione. Swoje zrobiłam zgodnie z przepisem i każdy kawałeczek otoczony był smakiem, gotowanie w wywarze dodatkowo wpływa na smak mięsa. Absolutnie nie jest ono mdłe w smaku. Fasolka faktycznie po tak długim czasie w płynach się rozgotowuje. Jeśli komuś przekszadza proponuję po podsmażeniu odłożyć ją na talerz, a na woku gotować kurczaka w bulionie ( ja oszukałam i dodałam bulion z kostki). Bulionu jest dużo więc pod koniec należy go odlać. Wtedy można dodac znów uprzednio podsmażoną fasolkę i chwilę trzymać na ogniu. Ja do swojego dania zamiast szczypioru dałam pokrojonego w cienką kostkę ogórka kiszonego - smak jest znacznie bardziej zróżnicowany.
cyna 15.02.2023 15:13
Zrobiłam. Smakuje rosołem i niedoprawionym mięsem, a fasolka się rozgotowała. Sam pomysł jest ok, ale moim zdaniem wymaga dopracowania. Gdybym miała robić jeszcze raz, to na 30 sekund przed wrzuceniem kurczaka dodałabym ze dwa-trzy ząbki czosnku na patelnię i ze dwie szczypty chili. Fasolę gotowałabym nie dłużej niż 3 min (mrożonej w ogóle), a zamiast bulionu i soli dałabym samej wody i więcej sosu sojowego.
Malinka 20.08.2015 20:41
Na pewno smaczny był... :)
Lidzia 20.08.2015 17:14
Bardzo mi się podoba. Wypróbuję w najbliższy weekend.
IKrakowianka 20.08.2015 13:18
bardzo apetyczne danie
Justi2401 20.08.2015 12:14
Pysznie i niebanalnie :)
Mniam 20.08.2015 12:00
Niezwykle smaczna propozycja na obiad.
gosia56 20.08.2015 10:43
pyszne jedzonko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak