Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ośmiornica 2 szt
ryż basmati 200 g
woda zimna 2 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
pomidory krojone z puszki 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżki
ajvar 3 łyżki
czosnek ząbki 3 szt
sok z cytryny
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
papryczka chili 2 szt
cebula biała 2 szt
oliwa 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy

Kroki postępowania

1
Zamrożone ośmiornice wrzucamy do garnka i zalewamy 2-3 szklankami wody. Dodajemy cebulę, liście laurowe i cebulę. Gotujemy na małym ogniu aż cebula zrobi się miękka.
Krok 1 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
2
Kroimy w drobną kosteczkę obraną cebulę.
Krok 2 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
3
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Krok 3 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
4
Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory i gotujemy około 15 minut.
Krok 4 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
5
Gotujemy zgodnie z instrukcją ryż na al dente.
Krok 5 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
6
Zabieramy 800 ml wywaru z ośmiornicy i dolewamy do naszych pomidorów. Z ośmiornicy tylko jemy macki które kroimy na 3-4 cm kawałki i dodajemy do naszego dania. Doprawiamy papryką oraz pikantnym ajvarem.
Krok 6 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak