Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z farszem ryżowo-rybnym
Włoszczyznę ugotowaną w rosole (marchewka, pietruszka, kawałek selera) zetrzeć na największych oczkach tarki albo powielać - połączyć z ryżem.
Posiekać drobniutko ulubioną zieleninkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, lekko zeszklić na minimalnej ilości oleju - pozostawić do ostygnięcia.
Filet z dowolnej ulubionej ryby oczyścić z ości i zmienić lub zmiksować.
Wszystkie składniki wyrobić na jednolity farsz odprawiając do smaku.
Młode cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką gniazda nasienne.
Środek cukinek pozwolić i popieprzyć, skropić lekko oliwą i każdą połowę wypełnić farszem.
Gotowe cukinie ułożyć w parowarze albo garnku z wkładką do gotowania na parze - nakryć i dusić, aż ryba się zetnie i zmieni kolor.
Podawać samodzielnie lub z dodatkiem sosu pomidorowego na ciepło albo z jogurtem greckim.