Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na drożdżach Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g typ 500
mąka pszenna 250 g typ 750
woda letnia 200 ml
mleko 3,2% 100 ml letnie
drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej ryżowy 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na drożdżach Zewy

Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i mieszać aż drożdże zrobią się płynne.
Mleko wymieszać z wodą i solą, wlać do drożdży i wsypać obie mąki.
Wyrobić ciasto i oprószone mąką zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie znowu ciasto wyrobić i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch oprószyć mąką i zostawić ciasto przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy podrośnie zrobić ostrym nożem na ukos nacięcia i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb 30 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut a potem upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak