Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z prażonym jabłuszkiem i żurawiną
Kroki postępowania
Do misy wsypałam mąkę , zrobiłam dołek.
Do szklanki z ciepłym mlekiem wsypałam suche drożdże i rozmieszałam z 1 łyżeczką ksylitolu .
Przelałam do misy z mąką , wlałam do dołka zrobionego wcześniej.
Delikatnie wymieszałam z mąką aby powstała lekka zawiesina i zostawiłam na 20 minut pod ściereczką ( w tym czasie drożdże zaczęły pracować:)
Margarynę rozpuściłam dodałam do niej ksylitol i ostudzoną wlałam do składników .
Ciasto zarobione zostawiłam na godzinę w ciepłym miejscu by wyrosło.
Ciasto drożdżowe podzieliłam na 10 części , z każdej części zrobiłam placuszek.
Bułeczki zostawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Po 20 minutach posmarowałam bułeczki rozbełtanym jajem.
Piekłam 30 minut w 170 stopniach . Najlepsze są jeszcze ciepłe pycha .