Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z szynki w sosie własnym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na bitki z szynki w sosie własnym. Jeden z popularniejszych, tradycyjnych obiadów w polskim domu. Duszone mięso wieprzowe w sosie, do tego ziemniaczki z koperkiem i surówka. Mniam!

Składniki:

szynka wieprzowa 400 gramów
cebula 1 sztuka
olej do smażenia 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren

Porada

Sosu nie zagęszczamy, podajemy np. z ziemniakami z wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z szynki w sosie własnym

Pyszny, prosty tradycyjny obiad to bitki z szynki, sos, ziemniaczki i surówka. Najpierw mięso wieprzowe doprawiamy, potem obsmażamy, aby włókna się ścięły i żeby zamknąć sos w środku, a potem dusimy. Smak tego dania pochodzi z mięsa, cebuli i przypraw, które długo duszone tworzą apetyczny sos.

Kroki postępowania

1

Szynkę wieprzową pokroić w plastry. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 1 - Bitki z szynki w sosie własnym foto
2

Rozbić tłuczkiem do mięsa.

Krok 2 - Bitki z szynki w sosie własnym foto
3

Doprawić papryką ostrą i czosnkiem (można użyć świeżego, mi zabrakło, więc dałam suszony czosnek).

Krok 3 - Bitki z szynki w sosie własnym foto
4

Mięso podsmażyć na łyżce oleju.

Krok 4 - Bitki z szynki w sosie własnym foto
5

Dodać pokrojoną dość grubo cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 5 - Bitki z szynki w sosie własnym foto
6

Smażyć tak długo aż na spodzie garnka zacznie lekko karmelizować się cebula i powstanie efekt jak na zdjęciu (to nam da smak i kolor sosu). 

Krok 6 - Bitki z szynki w sosie własnym foto
7

Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić godzinę pod przykryciem. Na koniec odkryć, aby sos się zredukował.

Krok 7 - Bitki z szynki w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asika 3 tygodnie temu
Yyyyy ale ze co
Masterschef 5 tygodni temu
Wszystko ok tylko to na zdjęciu to chyba nie szynka tylko karczek no ale git.:)
Młoda pani domu 05.02.2024 15:19
?? A gdzie przepis? Ani nie ma informacji jak mięso pokroić, ani żadnego czasu, ani jak dusić, czy na bulionie, czy wodzie czy wg bez niczego pod przykryciem. Nie rozumiem jak może być to nazwane przepisem i jak to możliwe że ocena tego która wyświetla się w przeglądarce to 5 ..,
Tedi 23.02.2024 15:12
Czego nie rozumiesz. Może za Ciebie zrobić. Jedna z tych co wodę przypala.
Doradca Smaku 06.02.2024 16:27
Do przepisu wkradł się chochlik, już wszystkie informacje zostały uzupełnione :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
monika141 14.08.2015 13:57
smaczny i prosty obiadek
berys18 14.08.2015 12:24
super apetyczny obiad
Ewa Wojtaszko 14.08.2015 11:02
smaczny obiadek :)
VioletoweKucharzenie 14.08.2015 09:46
uwielbiam takie tradycyjne dania
Motorek 14.08.2015 08:03
smaczne jedzonko
Franciszek 13.08.2015 22:56
pyszne danie
Łukasz15 13.08.2015 22:45
Bardzo dobre
Anna169Hosz 13.08.2015 22:17
Pyszny obiadek.
Renata9 13.08.2015 21:59
Smaczne jedzonko :-)
IKrakowianka 13.08.2015 20:25
super danie
2milutka 13.08.2015 19:52
apetyczne danie
aginaa 13.08.2015 19:38
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak