Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z kaszą manną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 250 g
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy torebka

Masa z kaszy manny

mleko 3 szklanki
kasza manna 9 łyżek
cukier 3/4 szklanki
masło 200 g

Masa jabłkowa

jabłka 1 kg
cukier 3 łyżki
galaretka cytrynowa 2 sztuki
galaretka agrestowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z kaszą manną

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i rozkładamy na blaszce o wymiarach 40x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180C.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałej części wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy często mieszając aby kasza się nie przypaliła. Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce zimnej kaszy. Krem wykładamy na ciasto i schładzamy.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 15 minut. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Gdy zaczną tężeć wykładamy na masę z kaszy manny. Chłodzimy. Jabłka zalewamy galaretkami agrestowymi rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 14.08.2015 21:41
fajne ciasto
Ola1young 14.08.2015 18:40
zachęcający przepis
mirosława4 14.08.2015 18:26
fajny pomysł na wzbogacenie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak