Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z cukinii i pieczarek.

5.0
(62)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pasztet z cukinii jest idealną alternatywą mięsnej wersji dla osób, które nie jedzą mięsa. Jest prosty do przygotowania i upieczenia!

Składniki:

Składniki

cukinia 4 szklanki
pieczarki 40 dag
jajko 5 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat półtorej szklanki
ser żółty 20 dag
cebula 2 średnie sztuki
czosnek 1 ząbek
marchewka 3 średnie sztuki
olej do smażenia 2 duże łyż.
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat pół łyżeczki
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

olej około 2-3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat około 2-3 łyżki

Porada

Do upieczenia użyłam dwóch foremek aluminiowych o pojemności 1 litr każda . Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Pasztet możemy podać na ciepło lub na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z cukinii i pieczarek.

1. Cukinię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie odmierzamy 4 szklanki i odciskamy z nadmiaru soku.

2. Marchewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając. Warzywa powinny trochę zmięknąć. Potem je studzimy.

4. Odciśniętą cukinię przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przesmażone i ostudzone warzywa z pieczarkami, koperek, zioła prowansalskie, paprykę w proszku oraz ser żółty. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Foremki aluminiowe smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek przekładamy masę warzywną, lekko ubijamy. Pasztet z wierzchu smarujemy olejem.

6.Pasztet pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 01.05.2017 07:56
Dziękuję:)
Klausia 17.07.2016 21:15
Podoba mi się.
Babeczka35 16.08.2015 07:42
Dziękuję i polecam wypróbować:)
Wiktoria29 15.08.2015 21:04
bardzo lubię pasztety warzywne, dzisiaj też robiłam ,ale z cieciorki i pieczarek
gusia1000 15.08.2015 20:35
Na pewno dobry pasztet.
Aannkaa82 15.08.2015 20:24
pomysłowe :)
Skotka 15.08.2015 19:12
Bardzo fajny pomysł:)
Babeczka35 15.08.2015 18:45
Dziękuję:)
ilka01 15.08.2015 18:22
super pkmysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak