Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawna tarta z cukinią

5.0
(160)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wytrawna tarta z cukinią, to idealny pomysł na obiad w sezonie letnio-jesiennym, kiedy to cukinia smakuje najlepiej! Zestawiona z wyrazistymi w smaku dodatkami nabierze niepowtarzalnego charakteru i posmakuje każdemu, kto tylko ją spróbuje.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka tortowa 190 gramów
masło 100 gramów
sól 1 szczypta
woda zimna 3-4 łyżki
ziarna sezamu 2-3 łyżki

Składniki na nadzienie:

cukinia 1 sztuka
ser feta 100 gramów
jajko 3 sztuki
kwaśna śmietana 4-5 łyżki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ząbki czosnku 2-3 ząbki
bazylia świeża 1 łyżka
pomidory suszone Smak 5 szt
oliwa 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna tarta z cukinią

Przepis na wytrawną tartę z cukinią. Najlepiej zróbcie ją w sezonie na cuknie - będzie najsmaczniejsza. Cukinia lubi towarzystwo wyrazistych przypraw i dodatków, dlatego dodajcie pieprz czarny, sól i bazylię oraz ser feta, którego mocny smak pasuje do tego warzywa. Tarta z cukinia to efektowne danie, które możecie podać na podwieczorek lub kolację.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i sezam i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie nadzienia:
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, które delikatnie solimy i smarujemy oliwą. Na spodzie tarty układamy plasterki cukinii, dodajemy pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy pokrojone w plasterki suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

Przygotowanym nadzieniem zalewamy cukinię. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut.

Tarty wytrawne to uniwersalne danie, które można przygotować na wiele okazji. Ponieważ ich upieczenie to mniej więcej godzina, to świetna propozycja na imprezę lub obiad. Tatrę wytrawną można zjeść na zimno z sałatką. Zobacz więcej przepisów na pyszne tarty w "Doradcy Smaku"!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 16.08.2015 20:50
wygląda cudownie
W poszukiwaniu inspiracji 16.08.2015 11:15
Wygląda bardzo smakowicie :)
ilka01 16.08.2015 10:53
Pysznosci :-)
berys18 16.08.2015 10:35
wygląda przepysznie
w mojej kuchni 16.08.2015 07:34
pyszne jedzonko do zjedzenia
IKrakowianka 15.08.2015 22:42
wygląda super!
Iwusia 15.08.2015 22:33
ależ ona musi być smaczna
Renataj 15.08.2015 21:37
Interesujący pomysł.
kuchcik89 15.08.2015 21:23
ciekawy smak :)
Katarzyna/kate1980 15.08.2015 21:06
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak