Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos porowo - pieczarkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 400 g
por 1
cebula 1 mała
śmietana 2 łyżki
olej do smażenia
kostka rosołowa 1
Liść laurowy suszony Prymat 1
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos porowo - pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki. Gdy się podsmażą przełożyć do rondelka.
Krok 1 - Sos porowo - pieczarkowy foto
2
Por pokroić w cienkie krążku i podsmażyć na tej samej patelni. Nastepnie przełożyć do pieczarek.
Krok 2 - Sos porowo - pieczarkowy foto
3
Wlać 2 szklanki wody, dodać listek laurowy i kostkę rosołową. Całość gotować ok. 15 minut.
Krok 3 - Sos porowo - pieczarkowy foto
4
Śmietanę rozprowadzić w kilku łyżkach gorącego sosu i wlać do rondelka. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos podawać do ziemniaków lub pieczonej wieprzowiny.
Krok 4 - Sos porowo - pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 03.09.2015 22:38
Sosik pierwsza klasa :)
adelajda 03.09.2015 15:21
Bardzo lubię por ...sosik bardzo smaczny :)
Justi2401 01.09.2015 14:17
Pyszny sos do mięs. Uwielbiam sosy z dodatkiem pora :)
Franciszek 31.08.2015 23:26
Dobry sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak