Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z kremem cytrynowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda szkl
margaryna 125 g
mąka pszenna szkl
jajko 4 szt
proszek do pieczenia łyżeczka

Krem cytrynowy

mleko 3 szkl
budyń śmietankowy 2 szt
cukier 3 łyżki
galaretka cytrynowa szt
masło 1,5 kostki
cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem cytrynowym

1.
Wodę zagotowujemy z margaryną, zmniejszamy ogień i wsypujemy powoli mąkę, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka zdejmujemy z ognia i studzimy . Do masy wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta wkładamy do natłuszczonej blachy o wymiarach 40x24. Piekarnik rozgrzewamy do 180C, wkładamy blaszkę i pieczemy 25 minut. Z drugą blaszką postępujemy tak samo.
2.
W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie,a resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę( proszek) i dokładnie mieszamy. Studzimy. Zimny budyń ucieramy z masłem. Karpatkę przekładamy kremem budyniowym i posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.09.2015 08:39
Chętnie bym spróbowała.
irenka 01.09.2015 20:12
pycha,lubię
Babeczka35 01.09.2015 18:48
Pyszna karpatka:)
Ola1young 01.09.2015 17:03
bardzo pyszne ciacho :)
Renata9 01.09.2015 16:03
Smaczna karpatka :-)
halina17 01.09.2015 15:39
Smaczne ciasto.
cukiereczek 01.09.2015 15:03
kiedyś bardzo często piekłam karpatkę
aginaa 01.09.2015 14:25
musi byc pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak