Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jagodami i serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże 30 g
jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 3/4 szklanki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 paczka

Nadzienie

jagody 200 g
serek śmietankowy 200 g
miód 1 łyżka

Porada

Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, można polukrować drożdżówki po upieczeniu. Idealne do kawy :)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jagodami i serem

Składniki na ciasto mieszamy do połączenie. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrosną i podwoją swoją objętość.
Jagody myjemy, osuszamy.
Serek i miód mieszamy.
Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy przez chwilę, jeśli jest zbyt lepiące, podsypujemy trochę mąką.
Formujemy kuleczki, spłaszczamy i nakładamy na nie najpierw serek a potem jagody.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, pieczemy drożdżóweczki ok. 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 02.09.2015 08:38
Pięknie wyglądają
Maridka19 02.09.2015 08:36
Pyszne domowe drożdżówki :)
dom-agi 02.09.2015 07:54
Uwielbiam!
Ewelina1991 02.09.2015 07:45
fajne drożdżówki
jagoda5913 02.09.2015 00:36
Pyszne drożdżówki
wwwiolka 01.09.2015 22:00
Bardzo fajny przepis.
Renataj 01.09.2015 21:58
Już czuję ten zapach świeżej, ciepłej drożdżówki:)
2milutka 01.09.2015 21:41
z chęcią bym spróbowała
Renata9 01.09.2015 20:22
Smaczny deserek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak