Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolska drożdżówka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 1 kg
mleko 500 ml
drożdże świeże 100 g
jajko 3 szt
cukier 1 i 1/4 szkl
olej 1/4 szkl
margaryna 125 g

kruszkonka

cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
margaryna 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolska drożdżówka

Mleko podgrzewamy z cukrem. Odlewamy około pół szklanki do innego naczynia, dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do reszty mleka dodajemy margarynę i olej, gotujemy. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką dosypując połowę mąki. Ciasto jest gorące, więc nie radzę robić tego ręka. Stopniowo dodajemy po jednym jajku a następnie zaczyn. Na koniec dosypujemy resztę mąki. Ciasto nadal mieszamy łyżką. Jego konsystencja powinna być dość rzadka.
Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Dzięki temu, że ciasto jest nadal dość ciepłe, proces ten powinien trwać najwyżej 1 godz.
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Za pomocą dłoni rozgniatamy margarynę w cukrze z mąką. Powinna być dobrze schłodzona, ponieważ miękka będzie się rozpuszczała pod wpływem ciepłoty ciała. W ten sposób otrzymamy nieregularne grudki.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę podsypując odrobiną mąki. Przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 40 cm i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 03.09.2015 08:48
Polecam przepis, drożdżówka jest wyśmienita :)
RenataZ-et 02.09.2015 10:56
taka jest najlepsza!
Mniam 02.09.2015 09:09
Bardzo podoba mi się ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak