Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mannowiec

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3 szkl
cukier 1/2 szkl
margaryna 15 dag
miód płynny 3 łyżki
jajko 3 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat łyzeczka

Krem

mleko 700 ml
cukier 1/2 szkl
kasza manna 8 łyżek
masło 200 g

Polewa

masło 3 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki
mleko 3 łyżeczki
wiórki kokosowe 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Mannowiec

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasta dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą część na osobnej blaszce (40x24) wyścielonej folią aluminiową. Pieczemy po15 minut w 180C. Studzimy, zdejmujemy folię uważając aby nie połamać placków.

2.Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.

3.Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Placki przekładamy masą grysikową, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.09.2015 19:31
smaczne ciasto
Jadwiga/Jaga85 03.09.2015 15:54
Pyszne ciasto!
Franciszek 03.09.2015 13:33
smaczny deser
Madzai 03.09.2015 11:09
Apetycznie, taka jak lubię :)
Benita 03.09.2015 10:11
Zapowiada się bardzo apetycznie
fotoviderek 02.09.2015 23:59
Pyszności :)
misia53 02.09.2015 21:57
smaczne, lubię takie
Renata9 02.09.2015 21:24
Pyszne ciasto.
patryska76 02.09.2015 20:39
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak