Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto malina w stogu siana

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

ciasto filo 1/2 opakowania
ciasto kruche 300 gram
masło 3/4 kostki

masa budyniowa

mleko 0,75 litra
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 1/2 kostki
maliny świeże 2 garści

masa karmelowa

masa krówkowa 1/2 puszki
masa 5 łyżek

Porada

Do tego ciasta najlepiej użyci gotowego ciasta kataifi , takie ciasto filo pocięte na bardzo drobne nitki. Jeśli jednak go nie znajdziecie można kupić filo i pokroić jak makaron w cienkie paski

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto malina w stogu siana

Kroki postępowania

1
Schłodzone kruche ciasto (zagniatamy ok.1/2 masła, 1 szklanka mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia), ścieramy na tarce o grubych oczkach na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto kataifi rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy do zarumienienia około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Mi wyszły 2 blaty z tego ciasta. Jeden pokruszyłam na wierzch ciasta
Krok 1 - ciasto malina w stogu siana foto
2
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka mieszamy trzepaczką z żółtkami, cukrem,cukrem waniliowym,mąkami. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę z żółtkami. Gotujemy chwilę mieszając. Powinien powstać budyń. Ugotowany budyń studzimy. Zupełnie zimny budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej ( z zimnym masłem prosto z lodówki masa się rozwarstwi)

Krok 2 - ciasto malina w stogu siana foto
3
Masa karmelowa:
Gotową masę kajmakową z puszki miksujemy z 4-5 łyżkami masy budyniowej.
Krok 3 - ciasto malina w stogu siana foto
4
wykonanie:

Na blat z kruchego ciasta smarujemy masę budyniową, którą posypujemy warstwą malin.
Na malinach układamy 1 blat ciast kataifi.
Na tym cieście kładziemy masę karmelową.
Masę karmelową przykrywamy drugim blatem kataifi. (wierzch można też posypać takim pokruszonym blatem)

Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy niteczki ciasta kataifi nabiorą wilgoci z masy i zmięknął, łatwiej je wtedy kroić.
Krok 4 - ciasto malina w stogu siana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.09.2015 13:26
ciekawy przepis
wedith1 28.08.2015 10:34
Wygląda obłednie! Cudeńko!
Ifa 28.08.2015 06:47
Ciekawa nazwa i pomysł :-)
asiczekz 27.08.2015 19:28
Wygląda pysznie
Benita 27.08.2015 19:24
Ciekawe dlaczego zgłodniałam :-)
Janina 27.08.2015 19:24
Pyszności;)
norweska20 27.08.2015 19:11
rewelacja- bardzo chętnie bym zjadła
kuchcik89 27.08.2015 18:58
wygląda bardzo efektownie :)
Ewelina1991 27.08.2015 18:18
wspaniale wygląda!!
cukiereczek 27.08.2015 16:49
bardzo ciekawe ciasto
Anna169Hosz 27.08.2015 16:46
Na pewno pyszne!
GOSIA18 27.08.2015 15:09
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak