Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z tuńczykiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 i ¼ szklanki
masło 150 g
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka

Farsz

tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
cebula 1 sztuka
kukurydza w puszce 1/2 puszki
ogórki kiszone 3-4 sztuki
śmietana 1 szklanka
ser żółty 100-150 g
białko 1 sztuka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z tuńczykiem

Przygotować ciasto. Podane składniki zagnieść i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Następnie wylepić formę do tarty i podpiec 15 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę, ogórki kiszone pokrojone w plastry oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Wyjąć podpieczoną tartę i wyłożyć farsz. Następnie śmietanę połączyć z startym na tarce serem żółtym i białkiem.
Doprawiać do smaku ziołami (można dodać czosnek oraz ser pleśniowy)
Piec 20 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 28.08.2015 08:04
bardzo ciekawy przepis na tartę na wytrawno :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak