Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turecka zupa z soczewicy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

soczewica czerwona 2 szklanki
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
papryczka chilli 1 szt
olej kokosowy 1 łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
curry 2 łyżeczki
sól i pieprz

wywar warzywny

woda 2 litry
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
olej kokosowy 1 łyżka

Porada

Podajemy z plasterkiem cytryny i bazylią

Przepis i sposób przygotowania na: Turecka zupa z soczewicy

Wywar warzywny:
zeszklij cebulę na łyżce oleju, dodaj pokrojoną marchew i pietruszkę. Podsmażaj przez 5 min, zalej wodą i gotuj przez 20 min
Zupa:
zeszklij cebulę na łyżce oleju i pokrojoną marchew, lekko solimy i smażymy aż marchew zmięknie. Dodajemy namoczoną w wodzie soczewice i zalewamy wywarem z warzyw. Gotujemy na małym ogniu około 20 min. Solimy, pieprzymy, dodajemy pokrojone chilli zmielony kmino raz curry. Gotujemy 10 min. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 08.03.2016 23:04
znakomity dobór przypraw do tureckiej kuchni!
Maridka19 29.08.2015 09:22
Pyszna zupka :)
Babeczka35 29.08.2015 07:08
Super zupka.
jagoda5913 29.08.2015 00:42
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak