Przepis i sposób przygotowania na: MLECZNA KANAPKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWO-KOKOSOWYM
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier.
Do ubity dodajemy żółtka, mieszamy.
Wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.35 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
MASA:
Mleko gotujemy z cukrami, studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie powoli wlewamy ostudzone mleko z cukrami.
Stopniowo wsypujemy mleko w proszku nie przerywając miksowania.
CAŁOŚĆ:
Na przestudzony biszkopt wykładamy 3/4 masy waniliowej, posypujemy prażonym kokosem.
Przykrywamy drugim blatem kakaowym, dociskamy i smarujemy resztą masy.
Całość obficie posypujemy kokosem i posiekaną czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Smacznego!