Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruzińskie chaczapuri

5.0
(37)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na zaczyn

mąka pszenna 3 łyżki
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 1/2 szkl.

Składniki na farsz

mielona wołowina 300 g
papryka czerwona 1 szt.
cebula 1 szt.
por 1/2 szt.
mozzarella małe kulki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
kolendra posiekana

Składniki na ciasto

mąka pszenna 2 szkl.
woda letnia 1/2 szkl.
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Porada

Elementem kluczowym tej kaukaskiej potrawy jest ciasto – sposób przyrządzenia oraz nadzienie, które dobierzemy. Klasycznie przepis na chaczapuri zawiera, poza ciastem oczywiście, farsz z sera oraz jajka lub pasty z czerwonej fasoli.

Przepis i sposób przygotowania na: Gruzińskie chaczapuri

Kroki postępowania

1
Przygotowanie zaczynu:
W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
Przygotowanie ciasta:.
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, roztopione masło połączone z wodą oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 6 części.
Krok 1 - Gruzińskie chaczapuri foto
2
Przygotowanie farszu:
Cebulkę oraz pora pokroić w krążki i podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę oraz wędzoną paprykę i smażyć ok. 5-7 min.
Na koniec przyprawić do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Wystudzić.

Każdą część ciasta rozwałkować na placek i nadziewać przygotowanym farszem, na wierzch dodając kulki mozzarelli. Brzegi placka dokładnie skleić, zakrywając farsz.
Krok 2 - Gruzińskie chaczapuri foto
3
Chaczapuri smażyć na patelni z obu stron na złoto.
Krok 3 - Gruzińskie chaczapuri foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 14.09.2015 14:31
wygląda bardzo kusząco
hahanka 14.09.2015 13:08
niegdy nie próbowałam, ale chyba w końcu muszę, wyglądają pysznie
Habibi 14.09.2015 10:57
Uwielbiam je, jak zresztą wiele pozostałych potraw kuchni gruzińskiej :)
dom-agi 14.09.2015 10:51
Planuję przygotować, Twoje wygląda pysznie!
bertpvd 14.09.2015 10:14
przepiękne ! Muszę wypróbować !
Aleksandra/Olcia 14.09.2015 09:52
ostatnio w programie kuchenne rewolucje je widziałam,aż ślinka leci mniam
Futka 14.09.2015 09:22
Wspaniałe gruzińskie pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak