Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gołąbki

kapusta 1 główka
kasza jęczmienna 500 g (już ugotowana)
mięso mielone 800 g
cebula 2
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
olej do smażenia

Sos

grzyby suszone 2 garście
bulion warzywny 1 litr
kasza manna 1 łyżka
mleko 1/2 kubka
mąka pszenna 2 łyżki
koperek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Mięso mielone najlepiej użyć wołowo-wieprzowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty podetnij liście wzłuż głąbu, można go delikatnie wyciąć. Kapustę włóż do gotującej się wody. Obgotowuj ją i ściągaj stopniowo liście, odkładaj je na talerz.
Krok 1 - Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym foto
2
Namoczone uprzednio grzyby (przynajmniej 2 godziny wcześniej) ugotuj. Dodaj do nich bulion i ok. 3/4 szklanki wody. Grzyby gotuj na wolnym ogniu, pilnując by nie wikipiały, ok. 30 minut.
Krok 2 - Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym foto
3
W kubku z mlekiem roztrzep mąkę. Do ugotowanych grzybów dodaj kaszę mannę, szybko i energicznie wymieszaj rózgą, by nie powstały grudki. Mleko z mąką zahartuj gorącą wodą grzybową, całość przelej do garnka i energicznie wymieszaj. Dodaj posiekany koper. Sos dopraw dużą ilością pieprzu i soli.
Krok 3 - Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym foto
4
Cebulę obierz, poszatkuj i przesmaż na oleju. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, mięso, cebulę, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4 - Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym foto
5
Na każdy liść nakładaj farsz, boki liści zawiń lekko do środka, a potem od dołu zwiń w całość.
Krok 5 - Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym foto
6
Tak przygotowane gołąbki układaj w garnku albo i dwóch bo to jest spora porcja. Gołąbki w garnku mają sięgać 3/4 wysokości garnka.
Krok 6 - Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym foto
7
Na gołąbki wlej sos grzybowy, tak by przykrył całkowicie gołąbki. Garnek ustaw na wolnym ogniu i gotuj ok. 1 godzinę.
Krok 7 - Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 17.09.2015 12:17
wyglądają przepysznie
Anna169Hosz 17.09.2015 10:08
Ale smakowite:)
paulina2157 17.09.2015 09:58
wyglądają bardzo apetycznie
dom-agi 17.09.2015 09:42
Wyglądają pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak