Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w pieczarkach z rodzynkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp dzwonka 1 szt (cała ryba)
rodzynki 2 garści
pieczarki 60 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
szalotka 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w pieczarkach z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Karpia oczyścić wypłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem.

Krok 1 - Karp w pieczarkach z rodzynkami foto
2
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, szalotkę również.
Krok 2 - Karp w pieczarkach z rodzynkami foto
3
Na maśle podsmażyć pieczarki a następnie dodać do nich szalotkę i rodzynki. Smażyć około 2 minut, doprawić sola i pieprzem.

Krok 3 - Karp w pieczarkach z rodzynkami foto
4
Karpia ułożyć w naczyniu, a na około ryby pieczarki z rodzynkami.

Krok 4 - Karp w pieczarkach z rodzynkami foto
5
Piec w temp. 190-200 stopni około 25-30 minut w zależności od wielkości karpia
Krok 5 - Karp w pieczarkach z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emila 25.12.2022 10:38
Dziękuję za ten przepis. Troszkę go zmodyfikowalam- zrobiłam filety z karpia, obsypalam solą i pieprzem, obtoczyłam w mące i usmażyłam na maśle klarowanym. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Do tego dodałam pieczarki, cebulę i rodzynki wg. Twojego przepisu i zapiekłam w piekarniku. Pyszności! Nigdy nie przepadałam za karpiem, ale ten jest naprawdę smaczny.
gusia1000 18.09.2015 14:11
Dobra ryba.
berys18 08.09.2015 12:01
wygląda pięknie i bardzo smacznie
Wafelek2601 08.09.2015 11:37
Pyszności.
Mniam 08.09.2015 11:27
Pyszna rybka, też taką czasami robię :)
Anna169Hosz 08.09.2015 10:41
Zapowiada się pyszna rybka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak