Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą z kiwi i bitą śmietaną

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda letnia 1 łyżka

Masa z kiwi

kiwi 5-6 szt
woda 3/4 szklanki
sok z kiwi 2 i 1/2 szklanki soku PYSIO
galaretka agrestowa 1 szt
cukier 1 łyżka

Śmietana

śmietana 30% 300 gram
jogurt naturalny 200 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 1 -2 łyżki

Dekoracja

sok z kiwi 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżeczki
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą z kiwi i bitą śmietaną

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodaj 1 łyżkę wody. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy ( 25 x 30cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 175*C. 35 min.

Krem z kiwi: Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Do rondla wlej ¾ szklanki wody, dodaj cukier i owoce kiwi. Gotować ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj 2 szklanki soku PYSIO (zielony) Zagotować. Budynie wymieszać w ½ szklanki soku PYSIO, wlać do gotującego soku z kiwi, energicznie wymieszać, zagotować.
Do gorącego budyniu wsypać 1 galaretkę, dokładnie wymieszać (nie gotować)
Gorącą masę budyniową przełożyć na upieczony biszkopt

Pianka śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodaj cukier puder a następnie jogurt naturalny. Miksujemy. Żelatynę zalej 4-5 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną, ale nadal ciepłą łączymy z pianką. Dobrze mieszamy i wykładamy na zimny krem z kiwi. Wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Dekoracja: 1/2 łyżeczki żelatyny namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, następnie podgrzej do całkowitego rozpuszczenia i dodaj do ½ szklanki soku PYSIO. Na gorze ciasta patyczkiem naszkicuj wzór gałązek. Tężejący płyn daj do szprycy cukierniczej o prostej, cienkiej końcówce i wykona zaznaczoną dekoracje.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natix 15.07.2022 15:51
Brak budyni w składnikach
Milena 03.08.2016 18:25
Fantazyjnie :)
kasia37 12.01.2016 22:15
ale kolory pozytywne i zapewne smaczne :)
Klausia 10.12.2015 22:26
wygląda świetnie :)
Ela15 13.11.2015 13:56
efektownie wygląda
Alex_M 02.11.2015 15:22
pięknie wygląda :)
MAR3STA 20.10.2015 19:02
bardzo fajne ciasto
Margo1 07.10.2015 17:05
To ja poproszę do kawki :)
Wiesława1 28.09.2015 18:07
Musi być pyszne
Ewa Wojtaszko 28.09.2015 11:15
fajne ciasto i do tego jak fanie ozdobione :)
Madzai 28.09.2015 09:31
Super do kawki :)
gosia56 28.09.2015 09:20
Brawo tak pięknie udekorowanego ciasta dawno nie widziałam jesteś artystką;)
ben-ka 28.09.2015 07:52
Jaki piękny efekt !
Krzysztof15 28.09.2015 06:22
wyglada apetycznie
Ada-Gaba 27.09.2015 22:49
wygląda pysznie
Renataj 27.09.2015 22:40
Wspaniale się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje:)
bogusia 82 27.09.2015 21:19
pyszne ciasto:)
Benita 27.09.2015 21:06
Kolorki super, a ciasto pewnie smakowite
Wiktoria29 27.09.2015 20:17
apetycznie wygląda, fajny przepis
Bernadeta1 27.09.2015 20:06
gosia56 dla Ciebie zrobię drugie ciasto bo to szybko znikło
gosia56 27.09.2015 19:47
Super ciasto;) goście wszystko zjedli czy może jeszcze został kawałeczek to zaraz przyjadę;)
mysza75 27.09.2015 18:56
jakiem fajne i pyszne ciacho
iziona 27.09.2015 18:48
Przepiękny zielony kolor przyciąga uwagę do tego ciasta
IKrakowianka 27.09.2015 18:47
pięknie wygląda
Konczi 27.09.2015 18:37
wygląda cudnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak