Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą z kiwi i bitą śmietaną
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodaj 1 łyżkę wody. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy ( 25 x 30cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 175*C. 35 min.
Krem z kiwi: Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Do rondla wlej ¾ szklanki wody, dodaj cukier i owoce kiwi. Gotować ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj 2 szklanki soku PYSIO (zielony) Zagotować. Budynie wymieszać w ½ szklanki soku PYSIO, wlać do gotującego soku z kiwi, energicznie wymieszać, zagotować.
Do gorącego budyniu wsypać 1 galaretkę, dokładnie wymieszać (nie gotować)
Gorącą masę budyniową przełożyć na upieczony biszkopt
Pianka śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodaj cukier puder a następnie jogurt naturalny. Miksujemy. Żelatynę zalej 4-5 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną, ale nadal ciepłą łączymy z pianką. Dobrze mieszamy i wykładamy na zimny krem z kiwi. Wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Dekoracja: 1/2 łyżeczki żelatyny namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, następnie podgrzej do całkowitego rozpuszczenia i dodaj do ½ szklanki soku PYSIO. Na gorze ciasta patyczkiem naszkicuj wzór gałązek. Tężejący płyn daj do szprycy cukierniczej o prostej, cienkiej końcówce i wykona zaznaczoną dekoracje.
Smacznego.