Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB PEŁNOZIARNISTY
Wkruszyć drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml.
Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie do zaczynu dodać mleko,masło, sól .Wyrobić ciasto.
Odstawić przykryte aż podwoi swoją objętość.
Posmarować keksówkę tłuszczem i posypać mąką.
Do wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się.
Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut.
Żółtko roztrzepać, wymieszac ze śmietaną i posmarować chleb.
Na koniec posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze do godziny.
Sprawdzać.
Chleb wyjąć z foremki i położyć na specjalnym stojaku lub kilkakrotnie złożonej ściereczce kuchennej.