Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB PEŁNOZIARNISTY

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 300 g
ziarna 200 g
masło 80 g
mleko 750 ml
miód prawdziwy 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
drożdże świeże 50 g
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 2 łyżki

Porada

Podczas pieczenia włóż do piekarnika druga keksówkę z kilkoma łyżkami wody . I szybko zamknij drzwiczki piekarnika. Wytworzy się para, która nawilży chleb podczas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB PEŁNOZIARNISTY

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłebienie.
Wkruszyć drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml.
Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie do zaczynu dodać mleko,masło, sól .Wyrobić ciasto.
Odstawić przykryte aż podwoi swoją objętość.
Posmarować keksówkę tłuszczem i posypać mąką.
Do wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się.
Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut.
Żółtko roztrzepać, wymieszac ze śmietaną i posmarować chleb.
Na koniec posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze do godziny.
Sprawdzać.
Chleb wyjąć z foremki i położyć na specjalnym stojaku lub kilkakrotnie złożonej ściereczce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak