Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem z pieczonej dyni
Dynię kroimy w wąskie półksiężyce, wykrawamy miąższ z pestkami, układamy na blaszkę do pieczenia, polewamy obficie oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie smarujemy każdy kawałek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około 30-40 minut, aż kawałki będą bardzo miękkie. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia. Następnie kawałki oddzielamy od skóry i rozgniatamy widelcem na papkę. Z tej papki bedziemy potrzebowac 10 kopiastych łyżek do farszu.
Farsz:
10 łyżek przetartej dyni łączymy z bułką tartą, cayenne, kurkumą i imbirem. Doprawiamy solą, pieprzem.
Ciasto:
Mąkę, jako i wodę łączymy ugniatając na gładkie elastyczne ciasto. Wody wlewamy stopniowo. Ciasto przykrywamy miską aby nie wyschło.
Ciasto dzielimy na 3 części, każdą osobno wałkujemy cieniutko, wykrawamy krążki , nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.