Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeko-śliwka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1,5 kg
cukier trzcinowy 100+100 gram
czekolada gorzka 100 gram
rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czeko-śliwka

Kroki postępowania

1
Śliwki opłukać i pozbawić pestek. Zasypać 100g cukru trzcinowego i pozostawić na 12 godzin aż śliwki puszczą sok.
Krok 1 - Czeko-śliwka foto
2
Po tym czasie śliwki zagotować ok. 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Po kolejnych 12 godzinach zagotować i dodać 100g cukru trzcinowego i czekoladę gorzką. Gotowacć na małym ogniu aż czekolada się rozpuści.
Krok 2 - Czeko-śliwka foto
3
Do gotowego dodać 50ml rumu i zagotować. Przełożyć do słoików i włożyć pod koc aż wystygną.
Krok 3 - Czeko-śliwka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mala 08.10.2015 20:00
jadłam kiedyś i było pyszne
Ola1young 03.10.2015 14:46
świetny deser :)
gosia56 03.10.2015 09:48
super jadłam ale sama nie robiłam
jagoda5913 03.10.2015 01:18
pyszne na deser
JulkaTomeczek 02.10.2015 21:52
Uwielbiam taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak