Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
kalarepka młoda 1 sztuka
pieczarki 5-6 sztuk
szalotka 1 sztuka
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżeczki
estragon
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami

Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na około 10 minut, po czym odlewamy nadmiar wody.
Szalotkę, pieczarki i kalarepę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Możemy sobie powyższe czynności ułatwić, jeśli posiadamy w domu malakser, wtedy wystarczy wszystkie warzywa przez niego przepuścić ;)
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
Odrobina soku z cytryny, zapobiegnie ciemnieniu.
Placuszki smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju,
Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 03.10.2015 19:33
Robię podobne.
Małgorzata Pin 03.10.2015 15:17
Ciekawe połączenie smaków.
Justi2401 03.10.2015 11:37
Smaczna odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych :)
Aleksandra/Olcia 03.10.2015 11:23
ooo ciekawe połączenie
jagoda5913 03.10.2015 01:17
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak