Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany pod beszamelem
Kalafior zapiekany pod beszamelem to danie przypadnie do gustu miłośnikom kalafiorów, jak też tym, którzy uwielbiają kremowe i aromatyczne potrawy. Kalafior zapiekany pod beszamelem to smaczna i sycąca potrawa, idealna na obiad lub kolację. Możną podawać kalafior zapiekany pod beszamelem jako samodzielna potrawę lub dodatek do innych dań, np. mięsnych.
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie.
* do wody, w trakcie podgotowywania kalafiora możemy dodać 1 listek laurowy.
Na początek, w płaskim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
Oba składniki przesmażamy dosłownie przez chwilę, a następnie ściągamy garnek z gazu.
Całość ponownie ustawiamy na gazie i zagotowujemy do zgęstnienia sosu (* cały czas mieszamy).
Sos beszamelowy doprawiamy solą do smaku, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 minut.
* Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.
Życzę smacznego! :)