Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowiec z gruszkami i czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 6 szkl
żółtko jajek 8 szt
margaryna 2 szt
cukier puder 1,5 szkl
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa gruszkowa

gruszki 12 szt
woda 0,5 szkl
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyzeczki
czekolada gorzka 1 szt
budyń śmietankowy 2 łyżki

Pianka

białko 8 szt
cukier 2 szkl
budyń śmietankowy 3 szt
olej 2/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowiec z gruszkami i czekoladą

Z maki, żółtek, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe wykładamy na foremkę o wymiarach 25/36 i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Masa gruszkowa:
Gruszki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę, dusimy na ogniu z cukrem i wodą. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy budyń i wlewamy go do gruszek, chwilkę gotujemy ściągamy i studzimy. Czekoladę kroimy w kostkę i mieszamy z gruszkami.
Pianka:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, pod koniec wsypujemy budynie w proszku i wlewamy olej. Gruszki wykładamy na ciasto a na nie wykładamy pianę. Ciasto pieczemy do 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 21.10.2015 11:29
świetne ciasto
misia53 21.09.2015 23:15
Wygląda na pyszne ciasto!
Iwusia 21.09.2015 23:10
smacznie się zapowiada
Jadwiga/Jaga85 21.09.2015 22:20
Super ciasto!
halina17 21.09.2015 17:25
Dobre ciasto.
mirosława4 21.09.2015 16:29
poproszę kawałek
irenka 21.09.2015 16:27
przepyszna słodkość
Ewelina1991 21.09.2015 16:08
kusząco wygląda!!!
Monika-twin 21.09.2015 14:41
super ciasto
Aga-25 21.09.2015 14:26
pyszność na jesień!
krokus 21.09.2015 14:24
Fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak