Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
drożdże suche 20 dag
cukier 3 łyżki
jajko 1 szt
sól do smaku
mleko 1,5 szkl
jabłka 3 szt
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski. Na środek wsypujemy drożdże, sól i cukier. Miska powinna być sporo większa.
Krok 1 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
2
W zagłębienie na środku wlewamy letnie mleko, roztrzepane jajko i dokładnie wyrabiamy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Krok 2 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
3
Wymieszane ciasto odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Staramy się go nie poruszać i zapewnić dość wysoką temperaturę.
Krok 3 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
4
Po ok 1,5 godziny wyjmujemy ciasto i mokrą łyżką wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiano z dwóch stron i posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.
Krok 4 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 22.09.2015 14:58
pychotka,lubię
Róża1 22.09.2015 12:00
przepadam za racuszkami :-)
dom-agi 22.09.2015 09:01
Uwielbiam!
Aannkaa82 22.09.2015 08:50
Pyszne racuszki, bardzo lubie właśnie takie :)
Motorek 22.09.2015 08:49
bardzo dobre
Ewelina1991 22.09.2015 07:15
smacznie się prezrentują ;-)
Krystyna32 22.09.2015 07:02
apetyczne :)
Franciszek 22.09.2015 01:07
pycha takie jedzenie
gusia1000 22.09.2015 00:15
Pyszna słodkość.
agaK. 21.09.2015 21:27
U mnie w domu racuchy zawsze były mylone z plackami ziemniaczanymi, uwielbiam jedne i drugie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak