Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa z boczniaków

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczniaki 50 dkg
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
majeranek 3 łyżki
ziele angielskie 5 ziaren
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa z boczniaków

Kroki postępowania

1
Boczniaki dokładnie płuczemy i kroimy w dość cienkie paski w poprzek, by przypominały kształtem flaczki.
Krok 1 - Pikantna zupa z boczniaków foto
2
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy boczniaki, lekko solimy i chwilę podsmażamy, aż woda odparuje.
Krok 2 - Pikantna zupa z boczniaków foto
3
Do garnka wlewamy ok 2 litry wody i wszystkie przyprawy. Zagotowujemy. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Czosnek dodajemy w całości.
Krok 3 - Pikantna zupa z boczniaków foto
4
Do gotującego się płynu wrzucamy warzywa i podsmażone grzyby. Gotujemy, aż warzywa lekko zmiękną. Na patelni przesmażamy na odrobinie oleju mąkę i zagęszczamy nią zupę. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Krok 4 - Pikantna zupa z boczniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 25.11.2016 09:26
bardzo fajny pomysł
Hrabina w kuchni 12.10.2015 17:40
Smaczna propozycja :)
Czarnula666 12.10.2015 15:16
Mniam! Pycha
Futka 12.10.2015 11:11
Świetna zupka :)
Aannkaa82 12.10.2015 10:06
Interesujaca zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak