Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczona łopatka wieprzowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg.
marynata
miód płynny 4 łyżki
sok z cytryny 1 szt.
oliwa 4 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 4 łyżki
sól i pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczona łopatka wieprzowa

Mięso opłukać , osuszyć i odstawić . W naczyniu przygotować marynatę z podanych składników a następnie natrzeć dokładnie osuszone mięso . Zamarynowane mięso przykryć pokrywką lub zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić na całą dobę do lodówki . Następnego dnia przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą , przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. ok. 1,5 godz. Piekłam trochę dłużej bo lubimy kruche mięso . Co jakiś czas obrócić i podlać je wytworzonym sosem od pieczenia , 20 min. przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę aby mięso się zrumieniło . Przed podaniem pokroić je w plastry ok. 1- 1,5 cm.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 19.10.2015 09:38
domowej roboty jest najlepsza
Maridka19 13.10.2015 10:10
Pyszne mięsko .
Grazyna0211 12.10.2015 20:48
smaczny kawałek mięsa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak