Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Do garnka wlać oliwę, podgrzać i wsypać utłuczone w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kminku. Mieszając podgrzewać przez chwilę.
Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i mieszając smażyć bez rumienienia. Dodać rozdrobniony czosnek, a po chwili pozostałe warzywa i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby wlać kilka łyżek bulionu.
Soczewicę bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając.
Pomidory rozdrobnić widelcem i przełożyć do garnka. Wsypać soczewicę, wlać pozostały bulion, doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Podawać z listkami świeżego majeranku.