Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na zakwasie żytnim i drożdżach

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 150 g
mąka pszenna typ 500 500 g
woda letnia 250 ml
drożdże suche 7 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Porada

Do chleba można użyć najzwyklejszej mąki pszennej 650, a jeśli takiej nie macie można użyć mąki tortowej 450. Dzięki dodatkowi zarówno zakwasu jak i drożdży nie ma szans żeby chleb się nie udał.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie żytnim i drożdżach

Łączymy wszystkie składniki ciasta chlebowego w misce lub na stolnicy. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie (ręcznie około 10-15 min, mikserem ok. 5-7 min). Ciasto wkładamy do miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą, tak żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 h w ciepłe miejsce.

Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na blat, rozpłaszczamy na kształt prostokąta i składamy je na 3 części. Bochenek układamy tak, aby łączenie było na dole. Pergamin lub blachę posypujemy mąką i przekładamy do niej chleb. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia chleba.

Gdy chleb wyrośnie wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Chleb pieczemy przez 40-50 minut. Upieczony studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 15.10.2015 14:05
Na pewno przepysznie smakuje
mirosława4 14.10.2015 16:50
bardzo dobry
dom-agi 14.10.2015 16:04
Uwielbiam domowe pieczywo!
aginaa 14.10.2015 15:53
pyszny chlebek
ania2610 14.10.2015 15:36
wspaniały chlebek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak