Przepis i sposób przygotowania na: Kajzerki
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 h. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże bułki chcemy uzyskać). Ja swoje ciasto zwykle ważę na wadze, dziele przez ilość bułek jakie chce uzyskać i w ten sposób otrzymuje jednakowej wielkości bułki. Z każdej części ciasta formujemy bułkę, którą następnie lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub blaszce wysypanej mąką. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30-40 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo wówczas za bardzo się napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki przed pieczeniem można z góry naciąć bardzo ostrym nożem nożem.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C przez ok. 15 min. Należy kontrolować czas pieczenia bułek.