Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z burakiem - bez cukru, bezglutenowe, bez jajek, bez mleka

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1 średniej wielkości
mąka bezglutenowa 1 szkl
margaryna 5 łyżek
miód płynny 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
szczypta soli

Porada

Z przepisu otrzymałam ok. 30 ciasteczek. Po upieczeniu ciastka można posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z burakiem - bez cukru, bezglutenowe, bez jajek, bez mleka

Ugotowanego i obranego buraka ścieramy na tarce o ostrych brzegach lub miksujemy w blenderze. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy miód, margarynę w temperaturze pokojowej, sok z cytryny i puree z buraka. Wszystkie składniki łączymy w misce ręką, łyżką lub mikserem. Jeśli ciasto będzie za mokre dodajemy odrobinę mąki, jeśli za suche, dodajemy dodatkowo kilka kropel soku z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy małe kulki które spłaszczamy widelcem na blaszce. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak