Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowo-jabłkowy z ziołami i czosnkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

passata pomidorowa 3/4 szkl
mus jabłkowy 2-3 łyzki
czosnek ząbki 1/2 szt
bazylia
oregano
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
ksylitol
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowo-jabłkowy z ziołami i czosnkiem

Passate pomidorową (może być też koncentrat pomidorowy czy mus pomidoroy) przelewamy do miseczki. Dodajemy mus jabłkowy (mogą to być prażone jabłka z kawałeczkami miąższu lub gładki mus jabłkowy). Dodajemy przecisnięty przez praskę ząbek czosnku (ilośc wedle uznani - ja preferuje ok pół ząbka), dodajemy również zioła suszone lub świeże (bazylię, oregano, zioła prowansalskie). Mieszamy.

Teraz doprawiamy pieprzem, szczypta soli i cukru (lub ksylitolu). Mieszamy również z niewielka ilością oliwy, to poprawi smak ale przede wszystkim konsystencje sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 16.06.2017 10:51
pyszny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak