Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z chorizo
Ziemniaki skrobiemy, myjemy, gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku, studzimy, kroimy na grube plastry. Pomidor i obraną cebulę kroimy w kostkę. Fileta z kurczaka kroimy na kawałki, kiełbasę chorizo na plasterki. Smażymy na rozgrzanym maśle na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem, po chwili dodajemy cebulę z pomidorem, całość dusimy 5 minut.
2.
Ziemniaki układamy na dnie naoliwionego naczynia żaroodpornego , wykładamy farsz z chorizo posypujemy osączonymi z zalewy i pokrojonymi oliwkami, skrapiamy delikatnie 2 łyżkami oliwy i zapiekamy 20 minut w temp 180*c. W trakcie pieczenia można posypać startą mozzarellą. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.