Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

Wywar: 1,5 l (drobiowo - warzywny)
przecier pomidorowy 400 ml
cebula czerwona 1 szt.
marchewki 2 duże szt.
papryka czerwona 2 szt.
czosnek 2 ząbki
Cebula suszona Prymat 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
śmietana 2 - 3 łyżki
ryż 100 g
oliwa

DO SMAKU

sos sojowy słodki
Papryka słodka mielona Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką

Kroki postępowania

1
Zupa pomidorowa to tradycja polskiej kuchni. Każdy ma swój typ tej zupy oraz serwowanych z nią dodatków. Jedni kochają ją jeść z ryżem, a inni z makaronem lub ziemniakami. Moja propozycja to pikantna zupa pomidorowa z dodatkiem ryżu, czerwonej papryki i suszonej cebulki, gotowana na intensywnym wywarze drobiowo - warzywnym. Smak podkreśla pieprz cayenne oraz lubczyk ;) Zupa jest pożywna, sycąca i niezwykle aromatyczna.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy wywar z włoszczyzny oraz części kurczaka z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i szczypty lubczyku. Wywar możemy przygotować dzień wcześniej.
Krok 1 - Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką foto
2
Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

* Pamiętajmy aby go nie rozgotować, gdyż później znajdzie się w naszej zupie.
Krok 2 - Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką foto
3
Na oliwie z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem przesmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy także drobno pokrojone ząbki czosnku, a następnie odstawiamy na chwilę zawartość patelni.
Krok 3 - Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką foto
4
Marchewki kroimy w krążki i podsmażamy je delikatnie na oliwie z oliwek, dzięki czemu wydobędziemy z nich więcej smaku.
Krok 4 - Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką foto
5
Do wywaru dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy podsmażone warzywa oraz przyprawy: lubczyk, rozmaryn, słodką paprykę i suszoną cebulkę. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości przez marchewkę.

Na koniec zupę doprawiamy pieprzem czarnym oraz cayenne (ilość wedle upodobań), szczyptą cukru brzozowego, słodkim sosem sojowym i solą. Całość zabielamy śmietaną, uprzednio zahartowaną chochelką gorącej zupy, dodajemy ryż, ponownie zagotowujemy i gotowe!

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 10.10.2015 15:32
uwielbiam takie zupki
jagoda5913 10.10.2015 00:53
pyszna zupka
mysza75 09.10.2015 10:40
fajna pyszna zupka i kolorek boski
norweska20 08.10.2015 22:09
smakowite zestawienie
wwwiolka 08.10.2015 21:56
Bardzo fajny przepis.
Róża1 08.10.2015 21:49
moje smaki ! świetna zupa :-) .
ada.la 08.10.2015 21:49
pyszna zupka
Renataj 08.10.2015 21:31
Pyszna zupka:)
cooleczka 08.10.2015 21:14
coś dla mnie :)
Malinka 08.10.2015 19:46
Ona musi smakować wyjątkowo :)
dom-agi 08.10.2015 18:55
Pyszna zupa!
IKrakowianka 08.10.2015 18:47
jak zwykle - pysznie u Ciebie !
Justi2401 08.10.2015 18:04
Świetna zupa, aromatyczna i rozgrzewająca :)
anemon 08.10.2015 17:22
Bardzo apetycznie wygląda Twoja zupa.
cukiereczek 08.10.2015 17:19
domowa zupka lubiana przez wszystkich
2milutka 08.10.2015 17:09
ale pysznie wygląda!
Ania321 08.10.2015 15:55
Wygląda przepysznie :)
Agnieszka-87-25 08.10.2015 14:44
apetyczna zupka
Bernadeta1 08.10.2015 14:14
bardzo apetyczna zupa
Babeczka35 08.10.2015 13:54
Super zupka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak