Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 g
drożdże 25 g
cukier 50 g
mleko 3,2% 150 ml
jajko 2 szt.
olej 50 ml
sól
śliwki węgierki 1 kg
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki

Posypka

masło lub margaryna 50 g
mąka tortowa 3/4 szkl.
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Do miski wsypać mąkę wraz ze szczyptę soli. Na środku wydrążyć dołek, skruszyć tam drożdże, dodać 2 łyżki cukru oraz 50 ml podgrzanego mleka. Tak przygotowany rozczyn zostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn wyrośnie wymieszać go razem z mąką, dodać resztę cukru, mleka, jajka oraz olej. Ciasto wyrobić na gładką masę, następnie odstawić do wyrośnięcia.
Śliwki wypestkować (można też użyć śliwek ze słoika w syropie).
Posypkę zagnieść z podanych składników.

Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blachę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą można też wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście, posypać cukrem oraz przyprawą do piernika. Całość posypać kruszonką.

Piec w tem. 170 stopni przez około godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak