Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka drożdżówka z kruszonką - bez wyrastania

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 260 g
jajko 1
żółtko jajek 2
masło 60 g
mleko 2% 3/4 szkl
cukier 2 łyżki
drożdże świeże 40 g

Kruszonka

mąka pszenna 50 g
masło 35 g
cukier 25 g

Porada

Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu lub lekko ciepłe.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka drożdżówka z kruszonką - bez wyrastania

Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do malaksera i chwilę miksujemy aż powstaną nam grudki. Pojemnik od blendera wkładamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC. Do wysokiej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier i całość rozcieramy za pomocą łyżką. Następnie dodajemy jajko, żółtka i na zmianę mąkę oraz ciepłe mleko wymieszane z masłem. Mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę pieczemy ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 29.10.2015 09:51
proste szybkie i pyszne
Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:58
lubię ciasta drożdżowe,ale nie przepadam za wyrabianiem,więc dla mnie bomba!
mirosława4 27.10.2015 18:07
myślałam że jest to chlebek :)
Aannkaa82 27.10.2015 15:18
Super ciasto i bez wyrastania czyli duzo szybciej :)
Agnieszka-87-25 27.10.2015 14:51
pyszne do herbatki
aginaa 27.10.2015 14:30
musi byc pyszna
ania2610 27.10.2015 11:31
uwielbiam ciasta drożdżowe, a na to jeszcze nie trzeba długo czekać :)
Malinka 27.10.2015 11:21
Bardzo lubię!
agnieszka214 27.10.2015 11:12
Kuszacy pomysł na ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak