Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JĘZYKI DORSZA W PANIERCE

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 0.5 kg języki z dorsza
sok z cytryny 2 łyżki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do oprószenia
jaja 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżki
olej z pestek winogron do smażenia

Porada

Języki dorsza są popularne w Norwegii, jednak mało, kto o nich słyszał. Ja przygotowałam je w chrupiącej panierce. Są wyzwaniem dla smakoszy i odkryciem dla kucharzy. Podawać z ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: JĘZYKI DORSZA W PANIERCE

1.
Języki umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Skropić cytryną i odstawić do lodówki na 30 min.
2.
Jajko roztrzepać z papryką. Każdy język zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej zmieszanej z mąką kukurydzianą. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z pestek winogron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 01.11.2015 22:04
chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak