Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Tulipan na białkach

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6-7 sztuk
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 1,5 szkl
olej 3/4 szkl
woda 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
kakao 2 łyżeczki
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
mak 1/2 szkl

Porada

Aby kolor ciasta do którego dodajemy kisiel był bardziej intensywny, możecie dodać odrobinę barwnika.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Tulipan na białkach

Białka ubijamy na sztywno (mrożone rozmrażamy, wyjmując pudełko w którym były białka w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia). Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i partiami dodajemy do białek. Chwilę mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, sok z cytryny i krótko ucieramy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i równo obsypujemy bułką tartą. Ciasta wykładamy do formy w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 04.11.2015 12:10
super wygląda
Aleksandra/Olcia 03.11.2015 12:11
apetyczne ciacho
Ada-Gaba 02.11.2015 19:35
ciekawy przepis
wwwiolka 02.11.2015 18:52
Bardzo fajny przepis.
Kolorowa 02.11.2015 18:46
Bardzo ciekawy przekrój ;)
Stenka 02.11.2015 16:27
Różne smaki i kolory
Jadwiga/Jaga85 02.11.2015 16:05
pyszna babeczka
jasiek 02.11.2015 15:37
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak