Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warzywna do słoików

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sałatka

cukinia 3 kg (waga po wydrążeniu)
marchew 1 kg
cebula czerwona 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
sól 2 łyżki

Zalewa

woda 4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
ocet winno-jabłkowy 1 szklanka
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżki
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warzywna do słoików

Warzywa myjemy. Jeśli cukinie są duże, wydrążamy z nich środek, ale nie obieramy ze skórki. Marchew i cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Cukinie i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule kroimy w ćwierć plastry, a paprykę w średniej wielkości kostkę.
Wszystko zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy nadmiar utworzonego soku. Składniki zalewy zagotowujemy.
Wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną sałatkę razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego słoika wlewamy dodatkowo po 1-2 łyżki oleju, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut od czasu zagotowania.
Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 03.11.2015 12:08
dobra do obiadu
Wacław 03.11.2015 12:00
lubię takie sałatki do obiadu :-)
wwwiolka 03.11.2015 10:02
Bardzo fajny przepis.
Futka 03.11.2015 09:33
Świetna sałatka :)
Ewelina1991 03.11.2015 09:13
lubię takie sałatki
2milutka 03.11.2015 08:10
pyszne sa takie sałatki
Iwusia 02.11.2015 22:47
idealna na zimowe obiadki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak