Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 gram
mąka pszenna 2-3 łyżki
mleko 250 ml
śmietana 50 ml
sól
pieprz świeżo mielony
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żółtko jajek

Porada

Do sosu można dodać chrzan lub musztardę, aby uzyskać inny smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

Wszystkie składniki na sos powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak, aby masło się nie spaliło. Wsypujemy mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą. Od razu, gdy uzyskamy gładką masę, wlewamy stopniowo część mleka ze śmietaną.
Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła. Sos cały czas mieszamy na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko.Mieszamy i od razu polewamy potrawę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak