Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku na ostro
Po złożeniu placka na pół możesz go udekorować papryczką chili, posypać słodką papryką w proszku.
Przełóż wołowinę do garnka i dolej wodę (maksymalnie 1 szklankę), niech mięsko pływa, ale się nie utopi.
Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu.
Teraz zrób placki - obierz i umyj ziemniaki oraz cebulę, następnie zetrzyj ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami. Odciśnij nadmiar wody.
Do masy dodaj mąkę, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Masa nie może być zbyt rzadka, gdy niestety taka wyszła pomocy udzieli ci mąka.
Pieczarki przekrój na pół, paprykę – w dużą kostkę, a papryczkę chili w drobniutką kostkę. Obierz i pokrój w ósemki cebule.
Dodaj do gulaszu pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy, czosnek i pozostałe przyprawy.
Przykryj garnek i pozwól potrawie nabrać smaku – niech się gotuje na małym ogniu ok. 15 min., a Ty w tym czasie usmaż placki. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz dodać trochę mąki wymieszanej z małą ilością zimnej wody.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Placek o grubości ok. 0,5 cm wielkości średnicy Twojej patelni usmaż na średnim ogniu z obu stron – ok. 3-4 minuty na każdą ze stron. Pamiętaj, że od czasu do czasu trzeba mieszać gulasz.
Na połowę placka wyłóż 2-3 łyżki gulaszu, wyjmij listki laurowe i ziela angielskie.
Po złożeniu placka na pół możesz go udekorować papryczką chili, posypać słodką papryką w proszku, ewentualnie polać łyżką kwaśnej śmietany.