Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku na ostro

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 6 szt
cebula 1 szt
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżka
olej do smażenia 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Gulasz

wołowina 1 kg
cebula 3 szt
pieczarki 8 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryczka chili 1/2 szt
koncentrat pomidorowy 150 ml
ząbki czosnku 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
sól do smaku 1/2 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczka
olej do smażenia 1 łyżka
woda 1 szklanka

Porada

Sól i czarny pieprz dodaj jak najpóźniej do gulaszu – gdy pieprz zbyt długo się gotuje nadaje gorzkiego smaku potrawie, a sól, dodana do potrawy na początku gotowania, sprawia, że mięso staje się twarde. Mąkę możesz zastąpić czerwoną słodką papryką.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku na ostro

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
Po złożeniu placka na pół możesz go udekorować papryczką chili, posypać słodką papryką w proszku.
Przełóż wołowinę do garnka i dolej wodę (maksymalnie 1 szklankę), niech mięsko pływa, ale się nie utopi.
Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu.
Teraz zrób placki - obierz i umyj ziemniaki oraz cebulę, następnie zetrzyj ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami. Odciśnij nadmiar wody.
Do masy dodaj mąkę, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Masa nie może być zbyt rzadka, gdy niestety taka wyszła pomocy udzieli ci mąka.
Pieczarki przekrój na pół, paprykę – w dużą kostkę, a papryczkę chili w drobniutką kostkę. Obierz i pokrój w ósemki cebule.
Dodaj do gulaszu pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy, czosnek i pozostałe przyprawy.
Przykryj garnek i pozwól potrawie nabrać smaku – niech się gotuje na małym ogniu ok. 15 min., a Ty w tym czasie usmaż placki. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz dodać trochę mąki wymieszanej z małą ilością zimnej wody.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Placek o grubości ok. 0,5 cm wielkości średnicy Twojej patelni usmaż na średnim ogniu z obu stron – ok. 3-4 minuty na każdą ze stron. Pamiętaj, że od czasu do czasu trzeba mieszać gulasz.
Na połowę placka wyłóż 2-3 łyżki gulaszu, wyjmij listki laurowe i ziela angielskie.
Po złożeniu placka na pół możesz go udekorować papryczką chili, posypać słodką papryką w proszku, ewentualnie polać łyżką kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak